1/27/12

The Gods Must Be Crazy...

Farklı bir analiz yapma isteğindeyim. 
Geçtiğimiz sezonun Fransa Ligi gol kralı bugün itibari ile kendini Fenerbahçeli yapan imzayı attı. Yani bir başka bakış açısı ile geçtiğimiz sezonun Fransa Ligi şampiyonu Lille, elindeki gol kralı forvetini satma kararı aldı. Bahsedilen miktar 10m Euro. Düşünülmesi gereken konu ise bu transferin gidişi hangi klüp için daha faydalı bir sonuca bağlandı.? 
Fenerbahçe'nin forvet ihtiyacı olduğu zaten çok açık. Sow'un Fenerbahçe'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir performans gösterip gösteremeyeceği ise bir muamma. Ancak olayı bir de Lille cephesinden değerlendirmek faydalı olacak gibi...
Elinde dünya yıldızı diye adlandırılan iki oyuncusu vardı Lille'in. Biri çoğunuzun bildiği üzere Belçikalı wonderkid Eden Hazard... Duyumlar sezon bitimiyle beraber Avrupa devlerinin bu oyuncuyu transfer etmek için büyük bir yarışa gireceği. Diğer yıldız adayı Sow ise ara transferde kulüple ilişkisini bitirdi. Yani Lille bu transferin gerçekleşmesi ile bir anlamda Fransa Ligi için hedefini büyük ölçüde küçülttü. 
Büyük resme baktığınızda çok da mantıksız bir karar aldığını söylemek yanlış olur Lille kulübünün. Arap sermayesinin baskısını iyiden iyiye hissettirdiği Fransa Ligi'nde PSG'nin ortaya koyduğu performans, paranın hükmünün Fransa Ligini de hakimiyeti altına aldığının göstergesi. 
Yapılan transferler ve hala yapılmakta olan transferler ile Fransa Ligini hegomanyası altına almaya başlayan PSG karşısında diğer takımların yapacağı hamleler neresinden bakılırsa bakılsın yavan ve hafif kalacak bu açık. Kalburüstü diye adlandırılan birçok Fransız takımı artık sadece kendi klasmanındaki takımlarla rekabet haline giriyor yavaş yavaş. 
Rennes, Toulouse, St.Etienne, Lorient gibi klüpler için artık Fransa Lig'inin performans ligi haline geldiğini düşünmekle beraber, daha önce şampiyonluklarda ismi her sene geçen Lyon, Marsilya, Bordeaux gibi kulüplerin de bu gidişat dahilinde finansal stratejilerini ve transfer politikalarını bambaşka bir doğrultuda değiştirmeleri gerektiği fikrindeyim. 
Bu anlamda Moussa Sow transferinin sadece Lille adına değil Fransa Lig'i adına bir işaret olduğunu ve takımların büyüme stratejilerinin Arap Sermayesi karşısında sekteye uğradığının ispatı olduğu düşüncesinde yazımı noktalıyorum efendim...

No comments:

Post a Comment